Skip to main content

“Omlet i shijshëm” plus 6 more Kuzhina Shqiptare

“Omlet i shijshëm” plus 6 more Kuzhina Shqiptare


Omlet i shijshëm

Posted: 24 Jan 2017 08:09 AM PST

The post Omlet i shijshëm appeared first on Kuzhina Shqiptare.

Kek me çokollatë

Posted: 24 Jan 2017 07:33 AM PST

The post Kek me çokollatë appeared first on Kuzhina Shqiptare.

Byrek praktik

Posted: 24 Jan 2017 06:32 AM PST

The post Byrek praktik appeared first on Kuzhina Shqiptare.

A e dini se cila nga këto banane është më e shëndetshmja?

Posted: 23 Jan 2017 09:07 PM PST

Një ndër frutat më të shëndetshëm në botë është banania. Bananet janë burim i mahnitshëm i shumë vlerave ushqyese, nga të cilat mund të përfitoni në nivele të ndryshme.

Bananet rriten në zona tropikale dhe njihen për shijen e tyre të mirë. Sidoqoftë, disa banane janë më ndryshe nga tjerat.

P.sh., disa banane janë më të gjelbra, disa më të verdha e disa tjera janë të verdha me pika të zeza.

Prandaj, me qëllim që t'i maksimizoni dhe t'i gëzoni të gjitha vlerat ushqyese të bananeve, është e rëndësishme të dini se cili lloj i bananes është më i mirë.

Ekspertët sugjerojnë që gjithmonë t'i zgjidhni bananet me pika të zeza në lëvore. Në fakt, sipas ekspertëve, aq më shumë pika që ka banania, aq më shumë kualitete antikanceroze posedon.

Përveç vetive antikanceroze, bananet e tilla janë të pasura edhe me minerale, vitamina dhe enzima – e të gjitha këto të rëndësishme për trupin e njeriut.

The post A e dini se cila nga këto banane është më e shëndetshmja? appeared first on Kuzhina Shqiptare.

‘’Rafaello’’ të njelmëta

Posted: 23 Jan 2017 09:07 PM PST

The post ''Rafaello'' të njelmëta appeared first on Kuzhina Shqiptare.

Tortë me rolatë të gatshme

Posted: 23 Jan 2017 09:07 PM PST

A keni kujdes për afatin e përdorimit dhe ruajtjen e ushqimeve

Posted: 23 Jan 2017 09:07 PM PST

Afati i përdorimit të mishit, vezëve, qumështit ose djathit nuk është i njëjtë, dhe varet nga shumë faktorë. Për këtë arsye mësoni se si ta ruani ushqimin në mënyrën më të mirë të mundshme.

Ushqimi i prishur në rastin më të mirë mund të shkaktojë çrregullime në tretje, ndërsa në rastin më të keq mund ta dëmtojë seriozisht shëndetin tuaj. Për këtë arsye është e rëndësishme të dihet se sa është afati i disa ushqimeve të caktuara dhe si ta ruani ushqimin në mënyrën më të mirë të mundshme.

Mishi

Kur e hapni paketimin e mishit, mund ta përdorni edhe një ditë më vonë. Sigurisht, vetëm nëse nuk i ka skaduar afati. Nëse sipërfaqja e mishit është rrëshqitëse dhe kundërmon, kurrsesi mos e hani. Në frigorifer në temperaturën prej -18 gradë, mishi nuk do të duhej të rrijë më gjatë se një gjysmë viti.

Vezët

Afati minimal i vezëve është 28 ditë nga dita e bërjes, dhe mund të ruhen në temperaturën prej pesë deri 18 gradë celsius. Në frigorifer do të durojnë të paktën një muaj, në rastin kur nuk janë të dëmtuara apo nuk e kanë të plasaritur gëzhojën.

Qumështi

Në paketimin qumështit shkruhet data e skadimit, ndërsa prodhuesit në të shumtën e rasteve përmendin edhe kohën e përdorimit pas hapjes, çka në të shumtën e rasteve është një deri dy ditë. Qumështin e pahapur mund ta ruani në temperaturën deri 24 gradë celsius, ndërsa pas hapjes ta ruani në vend të ftohtë (katër deri tetë gradë) dhe ta përdorni brenda tri ditësh.

Qumështi i prishur mund të shkaktojë shumë probleme serioze shëndetësore. Qumështi i cili është tharbur ose ka ndryshuar ngjyrën, apo është mpiksur, paketimin e ka të fryrë apo vërehen ndryshime tjera, në asnjë rast mos e pini dhe mos e përdorni as të zier.

Djathi dhe gjalpi

Çdo djathë duhet të paketohet në mënyrë të duhur, përndryshe mund të thahet dhe të myket. Djathin që e blini në treg tashmë të ndarë, duheni ta përdorni në afatin prej 24 orësh.

Gjalpi gjithmonë duhet të ruhet në vend të ftohtë, gjithmonë duhet të jetë i paketuar që të mos prishet dhe të myket. Kur e preni, gjithmonë përdorni thikë të pastër.

Pemët dhe perimet

Afati i skadimit të pemëve dhe perimeve nuk mund të përcaktohet njëjtë. Ai varet nga lloji i ushqimit dhe mënyrës së ruajtjes së ushqimit – në bodrum, frigorifer apo temperaturë të dhomës. Sidoqoftë nuk duhet të hani pemë dhe perime në të cilat shihen shenjat e qarta të ndryshimit – myku ose kalbësira.

Nuk është e mjaftueshme të hiqet pjesa e dëmtuar apo e prishur, veçanërisht kur është fjala për pemët dhe perimet me përqindje të lartë të ujit, siç janë kastravecët, pjeshkat ose domatet.

Te pemët dhe perimet që janë tashmë të prera dhe të paketuara duheni të keni kujdes në datën e skadimit të afatit dhe kushtet e ruajtjes.

Ushqimet e nxehura

Nëse ushqimin që nuk e keni ngrënë e vini në frigorifer, duheni ta hani në afatin prej dy ditësh. Kjo rregull nuk vlen gjithmonë – varet prej ushqimit, temperaturës së frigoriferit dhe mënyrës sipas së cilës është përgatitur ushqimi. Ushqimin e tillë duhet ta nxehni vetëm një herë, dhe atë jo të gjithë sasinë – më së miri është ta nxehni vetëm pjesën që dëshironi ta hani.

The post A keni kujdes për afatin e përdorimit dhe ruajtjen e ushqimeve appeared first on Kuzhina Shqiptare.

loading...

Lexo edhe:

Postimet e fundit






Popular posts from this blog

Trajta e shquar dhe e pashquar e emrit

  Trajta e shquar dhe e pashquar e emrit Trajta themelore e emrit është rasa emërore e pashquar.  Nga trajta themelore ose parësore i fitojmë format e tjera gramatikore të emrit (trajtat). Emrat , si në njëjës ashtu edhe në shumës, përdoren në dy trajta: a) në trajtë të pashquar dhe b) në trajtë të shquar shquar. Emri në trajtën e pashquar tregon qenie, sende ose dukuri në përgjithësi, në mënyrë të papërcaktuar. P.sh.: një nxënës, një punëtor, një mendim , një mace, një laps etj. Emri në trajtën e shquar tregon qenie, sende ose dukuri të tjera, të veçuara nga gjërat e tjera të llojit të vet. P.sh.: nxënësi, punëtori, mendimi, macja, lapsi etj.   Formë përfaqësuese (bazë) e emrit është trajta e pashquar, numri njëjës, rasa emërore : djalë, vajzë, shkollë, lule, letër, njeri, kompjuter, lepur, qen, piano etj. Trajta e shquar e emrit formohet duke i pasvendosur formës përfaqësuese nyjën shquese, përkatësisht mbaresën: a) për emrat e gjin

Ese të ndryshme shqip

Ese dhe Hartime '' Ese dhe hartime të ndryshme shqip dhe anglisht '' Ndalohet rreptësisht kopjimi dhe postimi në një faqe tjetër.  Redaksia Rapitful ka lexuar disa ankesa në emailin e saj të bëra nga disa arsimtarë dhe profesorë ku janë ankuar se nxënësit po i kopjojnë esetë dhe hartimet nga faqja Rapitful dhe me ato ese apo shkrime po prezantohen gjatë shkrimit të eseve dhe hartimeve. Pra redaksia Rapitful kërkon nga nxënësit që të mos kopjojnë esetë dhe hartimet dhe me to të prezantohen para mësimdhënësve por le të jenë këto ese vetëm si një udhërrëfyes se si duhet të shkruhet një ese apo hartim dhe asesi të kopjohen. Ju faleminderit për mirëkuptim. Ese dhe hartime do te shtohen vazhdimisht keshtuqe na vizitoni prap. Nëse dëshironi Analiza letrare të veprave të ndryshme kliko mbi Analiza Letrare Kliko mbi titullin që ju intereson Ese për Diturinë   Për Mjekët! Fakultetet e sotme po kryhen me teste 6 arsye për të mos studiuar mjekësinë P

Tekste shqip: ““Ah Kjo Rruga E Gurbetit” - Shaqir Cërvadiku & Fatjon Dervishi” plus 21 more

Tekste shqip: ““Ah Kjo Rruga E Gurbetit” - Shaqir Cërvadiku & Fatjon Dervishi” plus 21 more “Ah Kjo Rruga E Gurbetit” - Shaqir Cërvadiku & Fatjon Dervishi “Du Me T'pa” - Gjyle Qollaku Nora Istrefi “Kercejna” - Sabiani Feat. Denis Taraj Getoar Selimi “Du Me T'pa” - Lori Bora Zemani “Million” - Melissa
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more